Важни въпроси в подбора на моторно масло

car parts

Абсолютно всеки горд собственик на първи лек автомобил е стъпил пред спорната тема какво двигателно масло да избере. В този конкретен момент би могъл да се довери на няколко източника за консултация – интернет, автосервизи, приятели и така също подценяваните, а и в много случаи ненамерени ръководства за стопанисване на Колата. Ще Ви предоставим необходимите инструкции, защото точният избор е доста важен за правилната дейност и дългото и безпроблемно съществуване на автомобилния двигател.

Какво реално е вискозитет на маслото? Безсъмнено това е индекс за гъстотата на моторното масло. През зимата е по-добре да карате с по-нисък вискозитетен лубрикант, осигуряващо по-удобен старт на двигателя, понеже ще се отнеме по-малка мощ от двигателя поради по-малката съпротива при движещите се части. Плътните масла са предназначени за много високи температури и натоварвания. 

Какво значат буквите и числата на различните моторни масла? 1-то число подсказва студеният вискозитет на моторното масло, а 2-то число вискозитетът при завишени температури. Буквата W, разделяща ги идва от “Winter” (“Зима” – превод от англ. език). 

Коя е разликата м/у синтетични и минерални моторни масла? Минералните масла са базови, получени при преработката на суров петрол. Те се използват основно за стари коли, на които мотори са изключително износени. Синтетичните моторни масла са обновени базови с добавки (детергенти, дисперсивните агенти, модификаторите на триене, антиоксиданти и т.н.). Те са по-издържлив на завишени температури, предпазват по-ефикасно двигателя на автомобила, имат по-малка летливост и по-трудно се окисляват. Съществуват и масла от полусинтетика, те са междинния избор м/у главните. 

Но как да отличим автентичното масло от менте? За жалост, автомобилният пазар е претъпкан от наподобяващи продукти с тъмен първоизточник, които е възможно да увредят здравето и работните показатели на автомобила ви. Сложно е на начинаещ потребител да ги различи, но налице са няколко фактора, като те е нужно да будят. Главният е крайната цена на маслото. Дори и да е с намаление, сумата не трябва да бъде твърде малка в сравнение с другите предложения на пазара. В същото време инспектирайте и мненията за търговския обект, който я предоставя. 

Каква точно марка двигателно масло да купим? Намерете моторно масло първо според изискванията на автомобилния производител, а примерно спомагателен елемент можете спокойно да приемете и съветите от другите шофьори, имащи създадени преки впечатления от употребяването. 

Намерете цялата информация: ксенон